Aardappel Anders

Verras je gasten met aardappels

Als het gaat om groenten in een vegetarisch gerecht kijken we vaak naar exclusieve seizoensproducten of kleurrijke smaakmakers met een bijzonder verhaal. Ook in ons dagelijks eten heeft de aardappel maar vaak een vullende en saaie functie  gekregen. Verras je familie, vrienden en geliefde door dit supercomplex aardappel gerecht voor te schotelen met kerst. Supercomplex? Voor je gasten maar je kunt dit gerecht super goed voorbereiden. En met onze recepten is de smaak sowieso top! 

 

De start van een goed gerecht begint bij een ingrediënten van goede kwaliteit. Aangezien dit gerecht alleen bestaat uit aardappel gaan we op zoek naar de perfecte aardappel. Opzoek naar een biologische het liefst nog in de klei zittende aardappel. Natuurlijk komen de beste uit Brabant. Je kunt deze vinden op de markt, bij veel boeren langs de weg of winkels zoals de ekoplaza. 

 

Gefermenteerde Aardappel / Gratin / Bouillon van de schil / Kerrie aioli / Mosterdzaad / Aardappel krokant / In klei gegaarde aardappel 

 

Het recept in geschreven voor 6 personen!

Divider2b

Aardappel gratin

Maar dan de beste ooit!!

1 kg Aardappelen | 250 gram boter | Laurier | Knoflook | Tijm | Zout & Peper | Cakeblik | Mandoline

 

Smelt de boter en voeg de knoflook, tijm en laurier toe. Laat dit 15min trekken. Schil de aardappelen (schillen bewaren) en snijd ze (het liefst met de mandoline) in plakken te dikte van een plak kaas. Meng dit samen met de gezeefde boter zodat het goed aan elkaar gaat plakken. Leg dit laagje voor laagje in een cakeblik en pers het goed op elkaar. Bak het af op 140 graden voor ongeveer 45 minuten. Blangrijk is dat de aardappel gaar is. Laat de gratin afkoelen om het in mooie blokjes te snijden. 

Kerrie aioli

Kerrie-on!

250 Gr Gekookte aardappel | 5 eidooiers | 2 dl Olijfolie | 1 dl Zonnebloemolie | 2 tenen knoflook | 2 theelepels Kerrie | Peper, Zout

 

Verwarm de kerrie in de zonnebloemolie. Druk de gekookte aardappels door een bolzeef fijn. Doe dit vervolgens een een magimix en voeg de eidooiers, knoflook en kerrieolie toe. Blend dit tot een gladde massa. Voeg vervolgens druppelsgewijs de overige olijf olie toe. Als laatst op smaak maken met peper en zout.

Pieper jus!

NondeJus!

Piepperschillen | Knolselderij | Prei | Wortel | Folie | Sojasaus | Gembersiroop | Peper & Zout

 

Frituur al je bewaarde peperschillen totdat zij goudbruin zijn. Neem dan 2 liter water en voeg hieraan alle ingredienten. Laat de geheel 1 uur lang trekken om hem vervolgens te zeven. Kook het geheel in naar 0,5 liter zodat je een beetje dikte in je jus krijgt. Als laatst maak je de jus op smaak met wat sojasaus, gember siroop en natuurlijk peper en zout.

Gefermenteerde aardappel

Fermenteren kun je leren!

1 kg Aardappelen | 20 gr zeezout | 1 pak yoghurt | Laurier

 

LET OP!! Dit recept duurt vier dagen. Hang de yoghurt op in een theedoek voor 1 nacht. Neem vervolgens de wei en voeg hier 2 liter water aan toe op met een temperatuur van 25 graden. Los hierin ook het zout op en de laurierblaadjes. Snijd de aardappels in partje en leg deze in het vocht. Gied dit alles in een SCHONE emmer met deksel. Als dit niet schoon is ontstaat er snel schimmel. Zet de emmer weg voor 4 dagen en je zult merken dat de piepers wat zuur en wat zachter worden. Uiteindelijk kook je de gefermenteerde aardappelen af met een flinke klont roomboter.

Home-made mosterd

Abraham eat your hart out!

200 gr mosterdzaad | 100 gram sushiazijn | 50 gram mirin | 6 stuks kardemom 

 

Zet de mosterdzaad op met alle overige ingredenten plus 100 gram water. Kook dit op een zeer laag vuur voor ongeveer twintig minuten. Laat dit vervolgens één nacht opstijven in de koelkast. Roer het geheel daarna los en voeg wat peper, zout en eventueel nog wat sushi azijn toe. 

Klei aardappel

Lekker kleien!

6 Aardappels | 2,5 kilo klei

 

Het belangrijkste is hierbij de klei. Deze moet volledig natuurlijk zijn. Je kunt dit halen bij de meeste hobby winkels. Je kleit de aardappel in met vochtige handen totdat er een laag klei van ongeveer een halve centimeter om de aardappel. Hierbij moet de klei gladgestreken worden zodat de klei een geheel wordt. Vervolgens bak je dit af op 170 graden voor 30 minuten. Belangrijk is dat de oven dan op een kiertje open staat zodat het vocht kan ontsnappen. Anders gaan de klei scheuren. Dit kun doen door een houten pollepel er tussen te doen. Je kunt de aardappelen ver van te voren afbakken. Want door de klei blijven lang warm!

Divider2b